Ze hebben er zin in. De mannen uit Wijchen. Ze zijn in ieder geval ruim voor hun tegenstanders van Mook aanwezig in het Môks Café. En ze hebben alle vertrouwen in.de goede afloop van de traditionele jaarlijkse massakamp tussen de schakers van SV Mook en Het Kasteel. Daarom hebben ze de inzet van deze strijd, de begeerde beker, dan ook maar niet meegenomen. Die gaat, volgens hen, toch weer mee terug naar Wijchen.

Bij SV Mook is er een probleem. Tegen de 11 uit Wijchen hebben ze teveel tegenstanders. Gelegenheidscaptain Sjim Jonkmans wijst zich zelf en twee vrijwilligers aan om de strijd vanaf de zijlijn gade te slaan. Daar krijgt hij spijt van, want onze Nijmeegse fietser komt maar niet opdagen. De strijd begint, de klok op het bord van Ton van Dijk, want daar hebben we het over, loopt al een behoorlijke tijd. Ondanks aandringen van Sjim weigeren zowel Harry Smits als Bram Rijnbout zijn plaats in te nemen. Maar gelukkig krijgt Twan Rutjes op bord 2 toch nog een tegenstander. Het is Ton zelf die na de opmerking “Het regende” rond half negen zijn plaats inneemt. Hij mag de zwarte stukken aanvoeren want de loting heeft bepaald dat Mook op de oneven borden met Wit speelt. Leo Derks, op bord 11 tegen Wim Hermens wint al snel een stuk. Anton Meeuwsen op 10 geeft een stuk tegen 2 pionnen, maar de koning van zijn tegenstander Henk Peters staat na 10 zetten al wel op e3. Martin van Gelder op bord 9 komt een pion voor tegen Hein van der Linden. Op de andere borden is de stand materieel gelijk. Rond 9 uur wint Kees van Straaten op 6 tegen Nick Pijnappels een pionnetje. De pionnen van Leo trekken ten aanval en slopen het centrum. Anton levert nog een pionnetje in. Leo rukt vervolgens op en krijgt een vrijpion op c7. Vervolgens is het de beurt aan Anton om iets terug te doen. Hij verovert een stuk tegen een pion en daarmee is de stand weer gelijk. Leo offert een paard voor twee pionnen en staat nu drie pionnen voor met nog steeds een gevaarlijke gedekte pion op c7. Die staat er nog steeds als rond half tien Leo voor de eerste overwinning zorgt door de vijandelijke zwarte koning op de eerste rij mat te zetten (1-0). Anton komt intussen door een aantal schaakjes een pion voor. Ton ervaart druk op zijn koningstelling en staat een pion achter. Hein krijgt een aanval met dame, 2 paarden en een loper op zijn koning te verduren. Bij een volgende rondgang zie ik dat Wim Hopman, op bord 7 tegen Ben van Cuyk een hele toren en een pion achterstaat. Op bord 5, waar Piet de Leeuw tegen de “oude” Rutten (Henk) strijdt, ontstaat een zeer gecompliceerde stelling. Plotseling is er rumoer te bespeuren rond bord 4 waar Niek van Diepen tegen Albert Verhaaren speelt. Of eigenlijk speelde. Want het is al uit. Niek staat gewoon mat na, ik meen, het aannemen van een stukoffer (1-1). Bij Anton is een eindspel ontstaan met koning en dame en 5 resp. 4 pionnen. Hoewel er wellicht iets meer had in gezeten accepteert Anton het remise aanbod (1½- 1½). Kees staat intussen 2 pionnen voor en Hein een kwaliteit achter. Als op het bord van Piet de kruitdampen zijn opgetrokken zie ik dat hij maar liefst 3 pionnen achter staat. Ton daarentegen staat een stuk tegen 2 pionnen voor. Bij Paul Beurskens op bord 6 tegen Toine van Bergen, David Norris op 3 tegen de jonge Rutten (Bram) en Jorg Benningshof op bord 1 tegen Henk Massink is de stand materieel nog gelijk. Even later staat Paul 2 pionnen voor, Kees nog eentje meer en gaat met koning en toren met 7 tegen 4 pionnen het eindspel in. Als even later nog meer van zijn pionnen dreigen te vallen ziet zijn tegenstander het nutteloze van verdere tegenstand in (2½- 1½). Hein verliest een pion en als ik na het volgende inspectierondje weer langs kom staat er een nieuwe vijandelijke dame op zijn bord. Dat is teveel van het goede (2½- 2 ½). Pauls voorsprong bedraagt intussen 3 pionnen, maar David staat er één achter. Met elk een koning en 2 torens en 6 tegen 7 pionnen is er nog van alles mogelijk. De tegenstander van Ton is in tijdnood. Ook door een materiele voorsprong heeft Ton de beste papieren. Dat geldt zeker niet voor Piet die tegen een hopeloze achterstand aankijkt. Hij gelooft het dan ook wel. En zo komt Het Kasteel voor de eerste keer op voorsprong (2½ - 3½). Het wordt nog erger want ook Wim kan het niet meer bolwerken (2½ - 4½). Twan Rutjes probeert tegen Ton nog wel door te stoten naar een promotieveld, maar als dat niet meer lukt, geeft hij op en scoort Mook de Anslusstreffer (3½ - 4½). David en Bram komen remise overeen (4 -5). Onze topman Jorg komt een pion en een kwaliteit achter. Maar die laatste is slechts tijdelijk en met een pion minder moet hij de finale in. En die wordt spannend want door de winst van Paul wordt de stand gelijk getrokken (5-5). Een spannendere slot is nauwelijks denkbaar. Alle deelnemers drommen samen om de finale op bord 1 te aanschouwen. Al snel blijkt dat remise voor Jorg het hoogst haalbare is. Hij doet enkele vertwijfelde pogingen om met eeuwig schaak alsnog een gelijkspel af te dwingen. Maar het mag niet baten. Uiteindelijk is promotie niet meer te vermijden en daarmee haalt zijn tegenstander Henk Massink het 6-e en beslissende punt binnen (5-6) en mag de beker in Gelderland blijven.

#1 Niek van Diepen 02-10-2017 12:43
Sjim had het goed gezien dat ik mat ging na het aannemen van een stukoffer. :sad: Jammer, want ik kwam goed uit de opening in een variant van het Frans die hier op de club niet wordt gespeeld. Leuke partij, met beide kanten in de aanval. Mijn kleine ontwikkelingsvoordeel was weggeebd, maar Fritz gaf aan dat ik met een stukoffer inplaats van de vergiftigde stukwinst mij nog had kunnen redden in een eindspel van K+2T+ 4 pionnen tegen K+2T+L+pion. Had ik zeker op winst kunnen spelen. Maar ja, een schaakje overzien...