Op 15 september 2018 was het dan zover, het kleine Mook debuteerde in de vierde klasse KNSB! Dit werd mogelijk gemaakt door a) de uitbreiding van de KNSB-competitie, b) ons kampioenschap in de OSBO klasse 1B, en c) de samenwerking met PION Groesbeek, vorig seizoen nog een van de grootste concurrenten. Van ons Moker kampioensteam (tweemaal op rij!) traden vier spelers en onze vaste invaller aan, versterkt met twee spelers van PION 2 en een 11-jarig talent, ook van PION. De vier ontbrekende spelers hadden redenen als geen lid meer want te ver, te vroeg op de dag, reisje buitenland, en voorrang voor de familie op zaterdag. Ieder zijn eigen afweging.

Het begon met enige problemen. Hoe de nieuwste klokken moesten worden ingesteld was bekend, maar van de oudere modellen was het dat niet, en de handleiding was niet zo eenvoudig van internet af te halen. Onze tegenstanders, Oud Zuylen Utrecht 3, hadden echter grotere problemen. Omdat een van hun spelers niet op tijd bij het verzamelpunt was kwamen ze 10 minuten te laat, en ook nog maar met zeven man. Dit leverde Huub Blom (bord 6) een gratis punt, het eerste voor Mook in de KNSB, en een middagje kijkplezier op. 

De eerste echte uitslag (en het eerste halfje voor Mook in de KNSB!) kwam van David Norris aan bord 4. Van die partij heb ik weinig gezien. Vervolgens werd het gelijk doordat Ton Thijssen (PION) aan bord 1 met zwart bijna 300 elopunten achterstand niet kon goedmaken. Jeugdtalent Hidde Knippenberg (bord 5, PION) speelde tegen een wat oudere tiener, die met een pionnenwals over de halve breedte van het bord naar voren kwam, maar na het afruilen van alle stukken restte hier remise. Niek van Diepen aan bord 3 forceerde met een pion minder zetherhaling tegen een op papier sterkere tegenstander. Misschien had er meer in gezeten, maar we stonden goed op de drie overige borden. Wim Gielen (PION) won uiteindelijk vrij gemakkelijk aan bord 2: eerst een pion, toen een kwaliteit erbij, en daarna stortte de zwarte stelling helemaal ineen.

Bij een tussenstand van 3,5-2,5 en twee betere stellingen kregen Piet de Leeuw (bord 7) en Rob Janssen (bord 8) het advies remise aan te bieden of aan te nemen, maar beiden wilden doorspelen. Dat was niet ten onrechte gezien de stellingen, maar twee matchpunten zijn voor het team belangrijker dan persoonlijk gewin voor de individuele spelers. Beiden verwierven zich kansen. Piet kwam via een foutje van zijn tegenstander in een eindspel met ongelijke lopers zelfs gewonnen te staan door een prachtig loperoffer. Helaas zag hij niet hoe hij zijn twee verbonden vrijpionnen kon verzilveren, waarna de Utrechter nog precies een blokkade in kon stellen. Toen op bord 7 de vrede was getekend greep Rob Janssen het tweede matchpunt wel met beide handen aan, en zijn tegenstander had niets beters dan het remiseaanbod te accepteren. Een beetje zuur voor Rob wedijverden de stuurlui op de wal toen wie het mooiste kon winnen. Een bedankje namens het team was meer op zijn plaats geweest.

Gedetailleerde uitslagen zijn te vinden op https://knsb.netstand.nl/rounds/view/635 . Daar staan ook de uitslagen van de andere teams. UVS 2 heeft de kop genomen door Apeldoorn 3 met 7,5-0,5 te verslaan. Maar de belangrijkste uitslag was het topduel Veenendaal - Magnus Leidsche Rijn 4,5-3,5. We staan voorlopig derde, met alle mede-degradatiekandidaten onder ons.

 

 

 

De spelers van de SV Mook die in het KNSB-team PION Mook Combinatie 2 (PMC 2) uitkomen zijn zonder nederlaag de eerste ronde doorgekomen! Vier remises en een overwinning, die opmerkelijk tot stand kwam. Als teamleider stuurde ik 2 weken voor de speeldag al een uitnodiging nar Oud Zuylen Utrecht 3 (OZU 3). Maar ik vernam geen reactie. Op de donderdagavond voor het treffen nam ik telefonisch contact op. E-mails van live.nl kwamen wel vaker niet aan, was het antwoord. Uiteindelijk kwamen er 7 schakers uit Utrecht naar Mook. Slechts één speler was op tijd. Een auto was wel naar de Groesbeekseweg 3 gereden, maar niet naar Mook. Vanuit Nijmegen was het nog even rijden en het team kwam ruim te laat achter de borden.  Een speler van OZU 3 had pech. Bij het op slot zetten van zijn fiets brak zijn fietssleuteltje en toen hij wilde bellen, bleek zijn mobiel gecrasht te zijn. Na overleg besloot OZU 3 bord 6 leeg te laten zodat ik me geheel op de rol van arbiter kan richten.

 

 

 

OZU 3 bleek een gezellig team te zijn. Op papier ook een te kloppen tegenstander. Met uitzondering dan van Ed van Eeden met zijn groot postuur en een rating van 2079 een indrukwekkende verschijning is. Of het daaraan lag weet ik niet, maar onze bord 1 speler, Ton Thijssen, had geen schijn van kans. Ton zag kansen over de g- en h-lijn. Zo ver kwam het echter niet. Zijn koning werd na enkele schaakjes mat gezet.

 

Daarvoor had het talent van PION, Hidde Knippenberg, met zwart eenvoudig remise gemaakt. Ook David Norris behaalde een gelijkspel. In tegenstelling tot de andere partijen werden in deze partij maar weinig zetten gespeeld.

 

Ook Niek van Diepen scoorde een half punt. Met een pion achterstand had hij een witte toren gepend en hij dreigde op de onderste rij binnen te komen. Zijn opponent moest in herhaling van zetten berusten om erger te voorkomen. Gezien de ontwikkelingen op de andere borden een gunstige tussenstand van 2,5 – 2,5.

 

Wim Gielen, met wit op bord 2, speelde een sterke partij. Waar ik nog twijfelde over de uitkomst van de partij voorspelde Hidde al een zege voor Wim. En dat klopte. Wim veroverde de kwaliteit en ontelbaar veel pionnen.

 

De laatste partijen op bord 7 en 8 kwam PMC 2 niet in gevaar. Beide spelers gingen nog vol voor de winst en dat heeft er zeker ook ingezeten. Bij Piet de Leeuw varieerde de kansen steeds van winst tot remise. In het verre eindspel deed zijn rivaal het verkeerd en Piet wikkelde af naar een gewonnen stelling. Helaas zag hij niet hoe simpel de winst was. Ook Rob Jansen zag niet goed hoe hij het enorme ruimte voordeel in een eindspel van torens met pionnen kon winnen.

 

Een geslaagd debuut van PMC 2 op het hoogste niveau!

 

 

 

PION/Mook combinatie 2

Oud Zuylen Utrecht 3

   

Thijssen , A.W. (Ton)

1796

Eeden van, E. (Ed)

2079

z-w

0 - 1

Gielen , W. (Wim)

1909

Lange de, H.J.G. (Hans)

1729

w-z

1 - 0

Diepen van, N.W.P. (Niek)

1788

Dijk van, E. (Erik)

1874

z-w

½ - ½

Norris , D.G. (David)

1793

Lubbers , J.W. (Jan-Willem)

1639

w-z

½ - ½

Knippenberg , H. (Hidde)

1462

Schonewille , M. (Midas)

1530

z-w

½ - ½

Blom , H.J. (Huub)

1727

NO

0

w-z

1 - 0  R

Leeuw de, P.L. (Pierre)

1705

Vries de, B. (Bart)

1479

z-w

½ - ½

Jansen , R.J. (Rob)

1602

Gaaff , T. (Tom)

1038

w-z

½ - ½

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weer greep onze clubkampioen Ton van Dijk naast een beker afgelopen donderdag. De vorige keer greep hij als speler/coach van Mook 1 nog naast de beker vanwege een bescheiden nederlaag, dit keer was de beker er gewoon niet. Het vermoeden bestaat dat oud-kampioen J.S. te M. niet op tijd zilverpoets  heeft ingeslagen, want noch S., noch de traditioneel glimmend gepoetste beker, zijn verschenen op de feestavond.

Er bleef ook een beker over, voor het snelschaken. Winnaar J.S...

 

Afgelopen zaterdag vond de eindfase van het bekertoernooi plaats in Arnhem. Voor het eerst slaagde Mook er in daar in door te dringen. En na de moeder aller overwinningen tegen Voorst ging het ons maar om een ding. Hoe krijgen we die beker in Mook. Het enige team dat we vreesden was de nieuwe OSBO kampioen. Koningswaal uit Beuningen.
De dag liep aanvankelijk voorspoedig. Huub haalde Jorg, reservespeler Niek en ikzelf op en zonder problemen arriveerden we ruim op tijd op de plaats waar we zijn moesten Daar aangekomen begroeten we Hans en daarna was het wachten op Jan. Even vreesden we dat Jan zich had vergist in tijd, plaats of wat dan ook. Maar dat duurde maar even al had hij ondertussen wel de loting gemist..En die had uitgewezen dat we direkt tegen de grote favoriet moesten aantreden. Dat was balen natuurlijk. Ook voor de kleur was er inmiddels geloot. Op de oneven borden mochten we met wit spelen. Nadat een van de organisatoren ons welkom had geheten en arbiter Huub het nodige had gezegd en Hamoun Habibi als sterkste OSBO speler met een beker werd beloond kon er worden begonnen.

We gingen de strijd direkt vol aan. Op 3 borden kwam er een Siciliaan op het bord. Hans ( die tegen Habibi speelde) kreeg op bord 2 een gambiet voor zijn kiezen. Jorg speelde zoals gebruikelijk op de tweede zet de c- pion een plaatsje op en ikzelf speelde zoals altijd de Najdorf ook al koos wit voor de korte rokade. Ik heb niet precies kunnen achterhalen wat Jan tegen kreeg. We kwamen allen met een redelijke stellingspositie uit de opening.
Een paar uur later moest Hans toch als eerste bakzeil halen. Een paar mindere zetten ( zijn woorden) werden hem snel fataal. Op dat moment vocht ik een verbeten strijd uit met Marcel Lever ( inmiddels een veteraan in Beuningen). Winst was nu geboden maar de stelling was zodanig dat een geforceerde winstpoging fataal kon zijn, zowel voor mij als voor het team.  Ook Marcel  kon zich niets permitteren. Remise dus. Jan had het ondertussen zwaar tegen Mark Agterberg.Winst zat er geen moment in. Op zijn tandvlees ( vrij vertaald: zijn woorden) werd een halfje binnen gehaald. Dus nu waren aller ogen gericht op Jorg die zo ongeveer ijzer met handen moest breken om een verlenging af te dwingen. De toestand was hopeloos totdat zwart heel lang begon na te denken. Het hielp hem niet. Integendeel. Hij mistte een opgelegde kans en kwam ook nog in zware tijdnood. Zijn maten begonnen al te vrezen voor de toegift totdat ook Jorg misgreep. Zwart forceerde daarna remise en Mook was uitgerangeerd. Geen finale dus maar wat waren we er dichtbij. Had Jorg de winst gepakt dan had ik nog moeten zien of die jongens uit Beuningen het hadden gered. Ik had Marcel zeker verslagen tijdens het vluggeren en dan hadden we nog maar 1.5 bordpunt nodig. En die finale? Die hadden we gewonnen. Want de uiteindelijke finale tegenstander had tegen Koningswaal niks in te brengen. De eigenlijke finale vond daarom dus een ronde eerder plaats. De OSBO kampioen tegen de bedwinger van Voorst ( nr.2 in de hoogste klasse). Vandaar bovenstaande titel. De andere 2 teams deden min of meer voor spek en bonen mee.

Koningswaal won dus de beker (en daarmee de dubbel) en wij hadden de puf niet meer om nog voor brons te gaan ook al door malheur van een van onze spelers. We gingen voor de beker. Een andere plaats interesseerde ons maar matig. Uiteindelijk kregen we nog een prijsje omdat we keurig vierde werden
Na de prijsuitreiking gingen we met 5 man naar de plaatselijke Chinees om de dag en het OSBO seizoen toch nog feestelijk af te sluiten. Wat een seizoen.


Tsja, als het verhaal niet goed verteld wordt...

Uit het verslag op de site van Zutphen 

"Tijdens de huldiging probeerde Niek van Diepen oude wonden (zie verslag van ronde 1 [op de site van Zutphen, maar nog een heel aantal verslagen meer NvD]) te helen door een alcoholvrij biertje aan te bieden aan Eric Kloppers."

Het ging om een Limburgs witbiertje (Eric Kloppers speelt altijd wit in de OSBO) met 0,0 procentPUNT alcohol. Niet zomaar een alcoholvrij biertje dus. Het wordt er niet beter van als je het uitlegt.

Op het moment van claimen zelf wist ik niet eens dat het om een matchpunt zou gaan. Een matchpunt met grote gevolgen zes ronden later.