13

 

Op zaterdag 20 oktober startte het Hoogeveen Schaak Toernooi met de eerste ronde van de Open Groep. Schakers met een rating van 2000 en talentvolle jeugdspelers zijn welkom in deze groep. In de groep zitten veel titelhouders, dat wil zeggen schakers die op grond van hun speelsterkte zich Internationaal Meester (IM) of Groot Meester (GM) mogen noemen. Ze komen van verre: Duitsland, Frankrijk, Rusland, Azerbeidzjan, Indië.

Helaas zijn er spelers die zich op het laatste moment afmelden, maar nog erger spelers die niets van zich laten horen en op de eerste speeldag gewoon niet verschijnen. Tot die laatste groep behoren drie schakers. De hoofdarbiter gaat in de fout door ze wel in te delen.

Bij de SV Mook kennen we het systeem van promoveren en van degraderen. Wie zwak presteert in de A-poule maakt plaats voor een goede B-speler. Dat systeem moesten ze hier in Hoogeveen onder de arbiters ook maar eens gaan invoeren. De arbiter herstelde zijn fout na een half uur spelen. In het totaal zijn er dertien spelers niet komen opdagen. Extreem veel.

Een dag later begonnen de matches. Jorden van Foreest (Ned) tegen Vladimir Fedoseev (Rus) en Sam Shankland (USA) tegen Peter Svidler (Rus). De matches omvatten zes wedstrijden en worden gespeeld in een belendende zaal, de trouwzaal in het gemeentehuis.

Het speeltempo is het alom bekende FIDE speeltempo, maar de spelers doen toch navraag bij me. Om 14 uur begonnen de partijen, die in deze zaal voor de toeschouwers op twee demonstratieborden te volgen zijn. Na bijna vier uur spelen is er paniek. De klokken zijn verkeerd ingesteld en de spelers missen daardoor het half uur extra. Er is gekozen voor optie 12 op de DGT klok, terwijl het optie 13 moest zijn. In mijn voorbereiding voor aanvang heb de instelling van de klokken niet gecontroleerd. Geen promotie voor mij.

 2756

 De vier spelers die de matches spelen zijn heel sterke schakers. Peter Svidler heeft de hoogste rating: 2756 en hij behoort daarmee tot de twintig beste spelers van de wereld. Gisteren heeft hij verloren van Sam Shankland die de partij heel goed had voorbereid. Het humeur van Peter Svidler was niet best. Op de tweede speeldag was er alle reden om vrolijk te zijn, want de partij ontwikkelde zich heel gunstig voor hem. Toch maakt hij een norse indruk. Hij zat amper achter het bord, beende met grote stappen door de speelzalen van de matches en de Open Groep. Hij is als hij niet aan zet is, continu in beweging.  Hoeveel stappen maakt hij gedurende een schaakpartij. Er zijn spelers die geen stap verzetten en de gehele partij op hun stoel blijven zitten, maar Peter Svidler maakt ontelbaar veel stappen. Staat zijn rating van 2756 voor het aantal stappen dat hij gedurende een schaakpartij maakt?

Geurt Gijssen kwam op bezoek en hij vertelde me dat Svidler een alleraardigste vent is. De grote stappen en de luidruchtige afzet van de schoenen herkende hij wel. De winstpartij van Svidler veranderde zijn humeur niet. Later vernam ik dat zijn moeder ziek is. https://www.flickr.com/photos/137049101@N07/45493010121/in/album-72157701152793861/

 Na twee dagen staan beide matches gelijk. Het waren spannende wedstrijden. Sam Shankland bezoekt vaak het toilet, Peter Svidler wandelt veel en andere schakers spelen zenuwachtig met een schaakstuk in hun handen.  Na de tweede speeldag richtte ik de zaal in voor de volgende dag. Ik miste een zwarte pion. Hij lag niet op de grond en er stonden ook niet twee pionnen op één veld. Ik meld het bij de hoofdarbiter en hij wees op de pion die bij hem op tafel stond. Gevonden op het toilet. Jorden van Foreest moest er zelf ook om lachen. Rare jongens die grootmeesters.

 

17

 

Hoewel ik veel aanwezig ben bij de twee matches mis ik soms toch wel zet en die kan ik dan niet uit voeren op een van de demonstratieborden. Om de gemiste zetten te achterhalen heeft een blik op de notatieformulieren geen zin. Of het is het Russisch of het is een onleesbaar gekrabbel.  Mijn Ipad biedt uitkomst. Toch is het oppassen dat een van de spelers geen gebruik maakt van de stellingswaardering die tegenwoordig bij alle live-partijen te zien zijn.

 

Shankland had een kleine plus van 0.8, aldus de computer die is aangesloten aan de live-borden. In Mook zien we niets eens dat we een voordeel van 0,8 hebben. Op grootmeesterniveau neemt men dat absoluut waar. Om dat voordeel te behouden is de zet Pb3 nodig. De Amerikaans kampioen speelt echter Lc3 en het voordeeltje verdween, ondanks dat er nog diverse dreigingen in de stelling zaten. Na afloop vroeg schaakjournalist Peter Boel of hij Pb3 had overwegen. Sharkland dreunde direct een hele variant op waarop bleek dat wit een stuk won, maar dat zwart met een vrijpion een gevaarlijke troef in handen had. Deze variant was 17 zetten diep (9 zetten voor wit en 8 zetten voor zwart). Het was zeker geen gedwongen zettenreeks. Alle varianten liet hij maar achterwege. Bij ons op de club kunnen we nog eens 17 zetten uit een openingsboek onthouden.

Van Foreest en Fedoseev analyseerden na afloop aan het bord. Zachtjes fluisterend in het Engels werd de partij nagespeeld. Echter zonder bord en stukken. Dat plezier werd de toeschouwers niet gegund. Er werden hele varianten uit de partij met elkaar doorgenomen. Dit doen deze jonge mannen dagelijks. Het gaat zeer vriendelijk. Het resultaat, drie remises, draagt daar zeker aan bij.

 

133.000

 

Tegelijkertijd met het toernooi in Hoogeveen is er een groot internationaal schaaktoernooi op Isle of Man. De Master Groep bestaat uit maar liefst 165 deelnemers waarvan 75 de titel Grootmeester dragen. Op de website van dit toernooi is ook te lezen dat de nummers 5 t/m 11 van de wereldtop meespeelt. Het totale prijzengeld bedraagt 133.000 pond. De winnaar van dit populaire toernooi strijkt 50.000 pond op. Hier in Hoogeveen gaat het verhaal dat de spelers uit de top tien 20.0000 pond aan startgeld kregen. Is Svidler daarom zo chagrijnig, dat hij dit startgeld (en de hoofdprijs) mist?

 

Ik hoorde dat de grootmeesters die in Vlissingen meespelen worden benaderd door de organisatie. Andere grootmeesters krijgen geen verblijfsvergoeding of startgeld. Op deze manier wordt bijvoorbeeld Epishin (Walter de Rochebrune, zie in een Matje van een paar jaar geleden) buiten de deur gehouden. De voorzitter van dit Hoogeschool Zeeland toernooi heb ik de hand geschud. In 2017 benaderde hij me om arbiter te zijn. Helaas voor hem en mij, ik had toen een vakantie geboekt in Zweden.

 

Als arbiter krijg ik geen prijzengeld. De vergoeding in Hoogeveen is echter goed en zoals elk jaar logeer ik met schaakjournalist Peter Boel in een vakantiehuisje vlakbij Hoogeveen. En elke kilometer wordt keurig vergoed.

 

 

De jaarlijkse massakamp tegen Het Kasteel is in 5½ - 5½ geëindigd. Het zag er lang naar uit dat de SV Mook met een zege (en de felbegeerde wisselbeker) naar huis zou keren. De gehele avond stond onze club 2 bordpunten voor. De laatste twee partijen gingen echter verloren.
Maar het had nog erger kunnen aflopen!

 

 

Ik speelde tegen Theo Willems, de man van een collega van me. De stemming zat er vanaf de eerste goed in. Dat geldt voor de gehele avond. Het was een van de gezelligste massakamp tegen het Kasteel. De spanning en de mooie ontknoping hebben daar zeker aan bijgedragen. Ook het feit dat we met veel schakers naar Wijchen gingen zorgde voor een mooie avond. Complimenten aan ex-lid Frans Nijenhuis die bereid was om mee te spelen en met de fiets naar Wijchen kwam. Ook dank aan Anton Meeuwsen die donderdagavond als nog ja zei om te spelen.

 

Het eerste punt was voor de SV Mook. Jeron vd Sanden zat de gehele partij achter de dame van Wim Hermsen. In zijn jacht nam hij een volle toren mee en dreigde ook met mat. Paul Beurskens kwam slecht uit de startblokken door een stuk af te geven. Zijn opponent had geen winstplan en zo kreeg Paul de tijd om een vrijpion naar het front te sturen. Deze bereikte de overzijde. De witspeler gaf direct op.
Het regende remises. De partij van Niek van Diepen verdiende eigenlijk een winnaar. Niek speelde voortreffelijk, veroverde een pion en ging daarna op zoek naar nog meer materiaal. Ergens moet Niek een verkeerde zet gedaan hebben, want de bordjes waren na het insluiten van de witte loper verhangen. Toch wist Niek nog naar remise af te wikkelen.
Daarna hoorde een gekreun en geklaag van onze kopman, die zich lelijk vergiste in een kansrijke stelling. Naast me won Sjim Jonkmans. Hij had de gehele partij het initiatief, maar omdat alles dichtgeschoven zat, verbaasde me de uitslag. Ik had het te druk met mijn eigen partij. Herhaaldelijk dacht ik dat de winst me niet kon ontgaan. Mijn rivaal ontdekte steeds een goede verdediging. Uiteindelijk zag ik “de winnende zet” : Pion h6.
Nog voordat ik de zet had genoteerd sloeg de zwartspeler met schaak in op b2. De stelling trok veel publieke belangstelling. Winnen kon ik niet meer, de zwartspeler gaf eeuwig schaak. De voorsprong bleef twee punten, maar helaas kwam er geen half punt meer bij.

 

Voor het eerst is de massakamp in een gelijkspel geëindigd. Wat moesten we nu doen? Besloten werd om de wisselbeker in Wijchen te laten staan, omdat het gewoon is om het laatste bord te laten vervallen.
Thuis gaf Fritz aan dat mijn tegenstander gemakkelijk kon winnen. De slotstelling is +5 voor zwart, als er in plaats van eeuwig schaak een toren bij de aanval wordt betrokken. Het zag er gevaarlijk uit omdat de witte stukken ook klaar stonden voor een vervelende aanval. Maar Fritz werd er niet warm of koud van.

 

Henk Massink 

1915

1 - 0

Ton van Dijk

1840

John Klein Douwel      

1898

½-½

David Norris

1793

Bram Rutten                

1722

½-½

Niek van Diepen

1788

Niels Radder                

1572

½-½

Rob Jansen

1602

Theo Willems              

1519

½-½

Huub Blom

1727

Louis van Sonderen

1448

0 - 1

Sjim Jonkmans

1564

John Hermans             

1427

1 - 0

Frans Nijenhuis

1527

Ben van Cuyk              

1372

1 - 0

Byron Eekout

1484

Toine van Bergen       

1336

½ -½

Anton Meeuwsen

1327

Henk Peters                 

1066

0 - 1

Paul Beurskens

1326

Wim Hermens               

859

0 - 1

Jeron vd Sanden

1179

 

 

 

 

 

Het Kasteel

1467

5½-5½

SV Mook

1560

 

 

 

 Mook 1 kampioen 1e klasse !!

De kansen op het kampioenschap waren vooraf 3 procent. En de kansen voor Wageningen, Velp en Zutphen waren nog kleiner. De favoriet was PION 2, dat slechts hoefde te winnen van het reeds gedegradeerde jeugdteam van De Toren. Er bleek geen vuiltje aan de lucht voor de Groesbekers bij een tussenstand van 3½-½. Echter de laatste vier partijen gingen allemaal verloren. Op dat moment stond ook Mook op achterstand tegen Veenendaal (2-3). Er volgde laat op de avond een winstpartij en een remise en de allesbeslissende partij van David Norris werd in tijdnood gewonnen.

Mook 10

30½

Wageningen 3 9 33½
Zutphen 9 29
PION 2 8 32
Velp 8 26½
Veenendaal 4 28½
ASV 5 4 24
De Toren 4j 4 20

 

Op 15 september 2018 was het dan zover, het kleine Mook debuteerde in de vierde klasse KNSB! Dit werd mogelijk gemaakt door a) de uitbreiding van de KNSB-competitie, b) ons kampioenschap in de OSBO klasse 1B, en c) de samenwerking met PION Groesbeek, vorig seizoen nog een van de grootste concurrenten. Van ons Moker kampioensteam (tweemaal op rij!) traden vier spelers en onze vaste invaller aan, versterkt met twee spelers van PION 2 en een 11-jarig talent, ook van PION. De vier ontbrekende spelers hadden redenen als geen lid meer want te ver, te vroeg op de dag, reisje buitenland, en voorrang voor de familie op zaterdag. Ieder zijn eigen afweging.

Het begon met enige problemen. Hoe de nieuwste klokken moesten worden ingesteld was bekend, maar van de oudere modellen was het dat niet, en de handleiding was niet zo eenvoudig van internet af te halen. Onze tegenstanders, Oud Zuylen Utrecht 3, hadden echter grotere problemen. Omdat een van hun spelers niet op tijd bij het verzamelpunt was kwamen ze 10 minuten te laat, en ook nog maar met zeven man. Dit leverde Huub Blom (bord 6) een gratis punt, het eerste voor Mook in de KNSB, en een middagje kijkplezier op. 

De eerste echte uitslag (en het eerste halfje voor Mook in de KNSB!) kwam van David Norris aan bord 4. Van die partij heb ik weinig gezien. Vervolgens werd het gelijk doordat Ton Thijssen (PION) aan bord 1 met zwart bijna 300 elopunten achterstand niet kon goedmaken. Jeugdtalent Hidde Knippenberg (bord 5, PION) speelde tegen een wat oudere tiener, die met een pionnenwals over de halve breedte van het bord naar voren kwam, maar na het afruilen van alle stukken restte hier remise. Niek van Diepen aan bord 3 forceerde met een pion minder zetherhaling tegen een op papier sterkere tegenstander. Misschien had er meer in gezeten, maar we stonden goed op de drie overige borden. Wim Gielen (PION) won uiteindelijk vrij gemakkelijk aan bord 2: eerst een pion, toen een kwaliteit erbij, en daarna stortte de zwarte stelling helemaal ineen.

Bij een tussenstand van 3,5-2,5 en twee betere stellingen kregen Piet de Leeuw (bord 7) en Rob Janssen (bord 8) het advies remise aan te bieden of aan te nemen, maar beiden wilden doorspelen. Dat was niet ten onrechte gezien de stellingen, maar twee matchpunten zijn voor het team belangrijker dan persoonlijk gewin voor de individuele spelers. Beiden verwierven zich kansen. Piet kwam via een foutje van zijn tegenstander in een eindspel met ongelijke lopers zelfs gewonnen te staan door een prachtig loperoffer. Helaas zag hij niet hoe hij zijn twee verbonden vrijpionnen kon verzilveren, waarna de Utrechter nog precies een blokkade in kon stellen. Toen op bord 7 de vrede was getekend greep Rob Janssen het tweede matchpunt wel met beide handen aan, en zijn tegenstander had niets beters dan het remiseaanbod te accepteren. Een beetje zuur voor Rob wedijverden de stuurlui op de wal toen wie het mooiste kon winnen. Een bedankje namens het team was meer op zijn plaats geweest.

Gedetailleerde uitslagen zijn te vinden op https://knsb.netstand.nl/rounds/view/635 . Daar staan ook de uitslagen van de andere teams. UVS 2 heeft de kop genomen door Apeldoorn 3 met 7,5-0,5 te verslaan. Maar de belangrijkste uitslag was het topduel Veenendaal - Magnus Leidsche Rijn 4,5-3,5. We staan voorlopig derde, met alle mede-degradatiekandidaten onder ons.

 

 

 

De spelers van de SV Mook die in het KNSB-team PION Mook Combinatie 2 (PMC 2) uitkomen zijn zonder nederlaag de eerste ronde doorgekomen! Vier remises en een overwinning, die opmerkelijk tot stand kwam. Als teamleider stuurde ik 2 weken voor de speeldag al een uitnodiging nar Oud Zuylen Utrecht 3 (OZU 3). Maar ik vernam geen reactie. Op de donderdagavond voor het treffen nam ik telefonisch contact op. E-mails van live.nl kwamen wel vaker niet aan, was het antwoord. Uiteindelijk kwamen er 7 schakers uit Utrecht naar Mook. Slechts één speler was op tijd. Een auto was wel naar de Groesbeekseweg 3 gereden, maar niet naar Mook. Vanuit Nijmegen was het nog even rijden en het team kwam ruim te laat achter de borden.  Een speler van OZU 3 had pech. Bij het op slot zetten van zijn fiets brak zijn fietssleuteltje en toen hij wilde bellen, bleek zijn mobiel gecrasht te zijn. Na overleg besloot OZU 3 bord 6 leeg te laten zodat ik me geheel op de rol van arbiter kan richten.

 

 

 

OZU 3 bleek een gezellig team te zijn. Op papier ook een te kloppen tegenstander. Met uitzondering dan van Ed van Eeden met zijn groot postuur en een rating van 2079 een indrukwekkende verschijning is. Of het daaraan lag weet ik niet, maar onze bord 1 speler, Ton Thijssen, had geen schijn van kans. Ton zag kansen over de g- en h-lijn. Zo ver kwam het echter niet. Zijn koning werd na enkele schaakjes mat gezet.

 

Daarvoor had het talent van PION, Hidde Knippenberg, met zwart eenvoudig remise gemaakt. Ook David Norris behaalde een gelijkspel. In tegenstelling tot de andere partijen werden in deze partij maar weinig zetten gespeeld.

 

Ook Niek van Diepen scoorde een half punt. Met een pion achterstand had hij een witte toren gepend en hij dreigde op de onderste rij binnen te komen. Zijn opponent moest in herhaling van zetten berusten om erger te voorkomen. Gezien de ontwikkelingen op de andere borden een gunstige tussenstand van 2,5 – 2,5.

 

Wim Gielen, met wit op bord 2, speelde een sterke partij. Waar ik nog twijfelde over de uitkomst van de partij voorspelde Hidde al een zege voor Wim. En dat klopte. Wim veroverde de kwaliteit en ontelbaar veel pionnen.

 

De laatste partijen op bord 7 en 8 kwam PMC 2 niet in gevaar. Beide spelers gingen nog vol voor de winst en dat heeft er zeker ook ingezeten. Bij Piet de Leeuw varieerde de kansen steeds van winst tot remise. In het verre eindspel deed zijn rivaal het verkeerd en Piet wikkelde af naar een gewonnen stelling. Helaas zag hij niet hoe simpel de winst was. Ook Rob Jansen zag niet goed hoe hij het enorme ruimte voordeel in een eindspel van torens met pionnen kon winnen.

 

Een geslaagd debuut van PMC 2 op het hoogste niveau!

 

 

 

PION/Mook combinatie 2

Oud Zuylen Utrecht 3

   

Thijssen , A.W. (Ton)

1796

Eeden van, E. (Ed)

2079

z-w

0 - 1

Gielen , W. (Wim)

1909

Lange de, H.J.G. (Hans)

1729

w-z

1 - 0

Diepen van, N.W.P. (Niek)

1788

Dijk van, E. (Erik)

1874

z-w

½ - ½

Norris , D.G. (David)

1793

Lubbers , J.W. (Jan-Willem)

1639

w-z

½ - ½

Knippenberg , H. (Hidde)

1462

Schonewille , M. (Midas)

1530

z-w

½ - ½

Blom , H.J. (Huub)

1727

NO

0

w-z

1 - 0  R

Leeuw de, P.L. (Pierre)

1705

Vries de, B. (Bart)

1479

z-w

½ - ½

Jansen , R.J. (Rob)

1602

Gaaff , T. (Tom)

1038

w-z

½ - ½