De spelers van de SV Mook die in het KNSB-team PION Mook Combinatie 2 (PMC 2) uitkomen zijn zonder nederlaag de eerste ronde doorgekomen! Vier remises en een overwinning, die opmerkelijk tot stand kwam. Als teamleider stuurde ik 2 weken voor de speeldag al een uitnodiging nar Oud Zuylen Utrecht 3 (OZU 3). Maar ik vernam geen reactie. Op de donderdagavond voor het treffen nam ik telefonisch contact op. E-mails van live.nl kwamen wel vaker niet aan, was het antwoord. Uiteindelijk kwamen er 7 schakers uit Utrecht naar Mook. Slechts één speler was op tijd. Een auto was wel naar de Groesbeekseweg 3 gereden, maar niet naar Mook. Vanuit Nijmegen was het nog even rijden en het team kwam ruim te laat achter de borden.  Een speler van OZU 3 had pech. Bij het op slot zetten van zijn fiets brak zijn fietssleuteltje en toen hij wilde bellen, bleek zijn mobiel gecrasht te zijn. Na overleg besloot OZU 3 bord 6 leeg te laten zodat ik me geheel op de rol van arbiter kan richten.

 

 

 

OZU 3 bleek een gezellig team te zijn. Op papier ook een te kloppen tegenstander. Met uitzondering dan van Ed van Eeden met zijn groot postuur en een rating van 2079 een indrukwekkende verschijning is. Of het daaraan lag weet ik niet, maar onze bord 1 speler, Ton Thijssen, had geen schijn van kans. Ton zag kansen over de g- en h-lijn. Zo ver kwam het echter niet. Zijn koning werd na enkele schaakjes mat gezet.

 

Daarvoor had het talent van PION, Hidde Knippenberg, met zwart eenvoudig remise gemaakt. Ook David Norris behaalde een gelijkspel. In tegenstelling tot de andere partijen werden in deze partij maar weinig zetten gespeeld.

 

Ook Niek van Diepen scoorde een half punt. Met een pion achterstand had hij een witte toren gepend en hij dreigde op de onderste rij binnen te komen. Zijn opponent moest in herhaling van zetten berusten om erger te voorkomen. Gezien de ontwikkelingen op de andere borden een gunstige tussenstand van 2,5 – 2,5.

 

Wim Gielen, met wit op bord 2, speelde een sterke partij. Waar ik nog twijfelde over de uitkomst van de partij voorspelde Hidde al een zege voor Wim. En dat klopte. Wim veroverde de kwaliteit en ontelbaar veel pionnen.

 

De laatste partijen op bord 7 en 8 kwam PMC 2 niet in gevaar. Beide spelers gingen nog vol voor de winst en dat heeft er zeker ook ingezeten. Bij Piet de Leeuw varieerde de kansen steeds van winst tot remise. In het verre eindspel deed zijn rivaal het verkeerd en Piet wikkelde af naar een gewonnen stelling. Helaas zag hij niet hoe simpel de winst was. Ook Rob Jansen zag niet goed hoe hij het enorme ruimte voordeel in een eindspel van torens met pionnen kon winnen.

 

Een geslaagd debuut van PMC 2 op het hoogste niveau!

 

 

 

PION/Mook combinatie 2

Oud Zuylen Utrecht 3

   

Thijssen , A.W. (Ton)

1796

Eeden van, E. (Ed)

2079

z-w

0 - 1

Gielen , W. (Wim)

1909

Lange de, H.J.G. (Hans)

1729

w-z

1 - 0

Diepen van, N.W.P. (Niek)

1788

Dijk van, E. (Erik)

1874

z-w

½ - ½

Norris , D.G. (David)

1793

Lubbers , J.W. (Jan-Willem)

1639

w-z

½ - ½

Knippenberg , H. (Hidde)

1462

Schonewille , M. (Midas)

1530

z-w

½ - ½

Blom , H.J. (Huub)

1727

NO

0

w-z

1 - 0  R

Leeuw de, P.L. (Pierre)

1705

Vries de, B. (Bart)

1479

z-w

½ - ½

Jansen , R.J. (Rob)

1602

Gaaff , T. (Tom)

1038

w-z

½ - ½

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments