Op 15 september 2018 was het dan zover, het kleine Mook debuteerde in de vierde klasse KNSB! Dit werd mogelijk gemaakt door a) de uitbreiding van de KNSB-competitie, b) ons kampioenschap in de OSBO klasse 1B, en c) de samenwerking met PION Groesbeek, vorig seizoen nog een van de grootste concurrenten. Van ons Moker kampioensteam (tweemaal op rij!) traden vier spelers en onze vaste invaller aan, versterkt met twee spelers van PION 2 en een 11-jarig talent, ook van PION. De vier ontbrekende spelers hadden redenen als geen lid meer want te ver, te vroeg op de dag, reisje buitenland, en voorrang voor de familie op zaterdag. Ieder zijn eigen afweging.

Het begon met enige problemen. Hoe de nieuwste klokken moesten worden ingesteld was bekend, maar van de oudere modellen was het dat niet, en de handleiding was niet zo eenvoudig van internet af te halen. Onze tegenstanders, Oud Zuylen Utrecht 3, hadden echter grotere problemen. Omdat een van hun spelers niet op tijd bij het verzamelpunt was kwamen ze 10 minuten te laat, en ook nog maar met zeven man. Dit leverde Huub Blom (bord 6) een gratis punt, het eerste voor Mook in de KNSB, en een middagje kijkplezier op.

De eerste echte uitslag (en het eerste halfje voor Mook in de KNSB!) kwam van David Norris aan bord 4. Van die partij heb ik weinig gezien. Vervolgens werd het gelijk doordat Ton Thijssen (PION) aan bord 1 met zwart bijna 300 elopunten achterstand niet kon goedmaken. Jeugdtalent Hidde Knippenberg (bord 5, PION) speelde tegen een wat oudere tiener, die met een pionnenwals over de halve breedte van het bord naar voren kwam, maar na het afruilen van alle stukken restte hier remise. Niek van Diepen aan bord 3 forceerde met een pion minder zetherhaling tegen een op papier sterkere tegenstander. Misschien had er meer in gezeten, maar we stonden goed op de drie overige borden. Wim Gielen (PION) won uiteindelijk vrij gemakkelijk aan bord 2: eerst een pion, toen een kwaliteit erbij, en daarna stortte de zwarte stelling helemaal ineen.

Bij een tussenstand van 3,5-2,5 en twee betere stellingen kregen Piet de Leeuw (bord 7) en Rob Janssen (bord 8) het advies remise aan te bieden of aan te nemen, maar beiden wilden doorspelen. Dat was niet ten onrechte gezien de stellingen, maar twee matchpunten zijn voor het team belangrijker dan persoonlijk gewin voor de individuele spelers. Beiden verwierven zich kansen. Piet kwam via een foutje van zijn tegenstander in een eindspel met ongelijke lopers zelfs gewonnen te staan door een prachtig loperoffer. Helaas zag hij niet hoe hij zijn twee verbonden vrijpionnen kon verzilveren, waarna de Utrechter nog precies een blokkade in kon stellen. Toen op bord 7 de vrede was getekend greep Rob Janssen het tweede matchpunt wel met beide handen aan, en zijn tegenstander had niets beters dan het remiseaanbod te accepteren. Een beetje zuur voor Rob wedijverden de stuurlui op de wal toen wie het mooiste kon winnen. Een bedankje namens het team was meer op zijn plaats geweest.

Gedetailleerde uitslagen zijn te vinden op https://knsb.netstand.nl/rounds/view/635 . Daar staan ook de uitslagen van de andere teams. UVS 2 heeft de kop genomen door Apeldoorn 3 met 7,5-0,5 te verslaan. Maar de belangrijkste uitslag was het topduel Veenendaal - Magnus Leidsche Rijn 4,5-3,5. We staan voorlopig derde, met alle mede-degradatiekandidaten onder ons.