De jaarlijkse massakamp tegen Het Kasteel is in 5½ - 5½ geëindigd. Het zag er lang naar uit dat de SV Mook met een zege (en de felbegeerde wisselbeker) naar huis zou keren. De gehele avond stond onze club 2 bordpunten voor. De laatste twee partijen gingen echter verloren.
Maar het had nog erger kunnen aflopen!

 

 

Ik speelde tegen Theo Willems, de man van een collega van me. De stemming zat er vanaf de eerste goed in. Dat geldt voor de gehele avond. Het was een van de gezelligste massakamp tegen het Kasteel. De spanning en de mooie ontknoping hebben daar zeker aan bijgedragen. Ook het feit dat we met veel schakers naar Wijchen gingen zorgde voor een mooie avond. Complimenten aan ex-lid Frans Nijenhuis die bereid was om mee te spelen en met de fiets naar Wijchen kwam. Ook dank aan Anton Meeuwsen die donderdagavond als nog ja zei om te spelen.

 

Het eerste punt was voor de SV Mook. Jeron vd Sanden zat de gehele partij achter de dame van Wim Hermsen. In zijn jacht nam hij een volle toren mee en dreigde ook met mat. Paul Beurskens kwam slecht uit de startblokken door een stuk af te geven. Zijn opponent had geen winstplan en zo kreeg Paul de tijd om een vrijpion naar het front te sturen. Deze bereikte de overzijde. De witspeler gaf direct op.
Het regende remises. De partij van Niek van Diepen verdiende eigenlijk een winnaar. Niek speelde voortreffelijk, veroverde een pion en ging daarna op zoek naar nog meer materiaal. Ergens moet Niek een verkeerde zet gedaan hebben, want de bordjes waren na het insluiten van de witte loper verhangen. Toch wist Niek nog naar remise af te wikkelen.
Daarna hoorde een gekreun en geklaag van onze kopman, die zich lelijk vergiste in een kansrijke stelling. Naast me won Sjim Jonkmans. Hij had de gehele partij het initiatief, maar omdat alles dichtgeschoven zat, verbaasde me de uitslag. Ik had het te druk met mijn eigen partij. Herhaaldelijk dacht ik dat de winst me niet kon ontgaan. Mijn rivaal ontdekte steeds een goede verdediging. Uiteindelijk zag ik “de winnende zet” : Pion h6.
Nog voordat ik de zet had genoteerd sloeg de zwartspeler met schaak in op b2. De stelling trok veel publieke belangstelling. Winnen kon ik niet meer, de zwartspeler gaf eeuwig schaak. De voorsprong bleef twee punten, maar helaas kwam er geen half punt meer bij.

 

Voor het eerst is de massakamp in een gelijkspel geëindigd. Wat moesten we nu doen? Besloten werd om de wisselbeker in Wijchen te laten staan, omdat het gewoon is om het laatste bord te laten vervallen.
Thuis gaf Fritz aan dat mijn tegenstander gemakkelijk kon winnen. De slotstelling is +5 voor zwart, als er in plaats van eeuwig schaak een toren bij de aanval wordt betrokken. Het zag er gevaarlijk uit omdat de witte stukken ook klaar stonden voor een vervelende aanval. Maar Fritz werd er niet warm of koud van.

 

Henk Massink 

1915

1 - 0

Ton van Dijk

1840

John Klein Douwel      

1898

½-½

David Norris

1793

Bram Rutten                

1722

½-½

Niek van Diepen

1788

Niels Radder                

1572

½-½

Rob Jansen

1602

Theo Willems              

1519

½-½

Huub Blom

1727

Louis van Sonderen

1448

0 - 1

Sjim Jonkmans

1564

John Hermans             

1427

1 - 0

Frans Nijenhuis

1527

Ben van Cuyk              

1372

1 - 0

Byron Eekout

1484

Toine van Bergen       

1336

½ -½

Anton Meeuwsen

1327

Henk Peters                 

1066

0 - 1

Paul Beurskens

1326

Wim Hermens               

859

0 - 1

Jeron vd Sanden

1179

 

 

 

 

 

Het Kasteel

1467

5½-5½

SV Mook

1560

 

 

 

You have no rights to post comments