13

 

Op zaterdag 20 oktober startte het Hoogeveen Schaak Toernooi met de eerste ronde van de Open Groep. Schakers met een rating van 2000 en talentvolle jeugdspelers zijn welkom in deze groep. In de groep zitten veel titelhouders, dat wil zeggen schakers die op grond van hun speelsterkte zich Internationaal Meester (IM) of Groot Meester (GM) mogen noemen. Ze komen van verre: Duitsland, Frankrijk, Rusland, Azerbeidzjan, Indië.

Helaas zijn er spelers die zich op het laatste moment afmelden, maar nog erger spelers die niets van zich laten horen en op de eerste speeldag gewoon niet verschijnen. Tot die laatste groep behoren drie schakers. De hoofdarbiter gaat in de fout door ze wel in te delen.

Bij de SV Mook kennen we het systeem van promoveren en van degraderen. Wie zwak presteert in de A-poule maakt plaats voor een goede B-speler. Dat systeem moesten ze hier in Hoogeveen onder de arbiters ook maar eens gaan invoeren. De arbiter herstelde zijn fout na een half uur spelen. In het totaal zijn er dertien spelers niet komen opdagen. Extreem veel.

Een dag later begonnen de matches. Jorden van Foreest (Ned) tegen Vladimir Fedoseev (Rus) en Sam Shankland (USA) tegen Peter Svidler (Rus). De matches omvatten zes wedstrijden en worden gespeeld in een belendende zaal, de trouwzaal in het gemeentehuis.

Het speeltempo is het alom bekende FIDE speeltempo, maar de spelers doen toch navraag bij me. Om 14 uur begonnen de partijen, die in deze zaal voor de toeschouwers op twee demonstratieborden te volgen zijn. Na bijna vier uur spelen is er paniek. De klokken zijn verkeerd ingesteld en de spelers missen daardoor het half uur extra. Er is gekozen voor optie 12 op de DGT klok, terwijl het optie 13 moest zijn. In mijn voorbereiding voor aanvang heb de instelling van de klokken niet gecontroleerd. Geen promotie voor mij.

 2756

 De vier spelers die de matches spelen zijn heel sterke schakers. Peter Svidler heeft de hoogste rating: 2756 en hij behoort daarmee tot de twintig beste spelers van de wereld. Gisteren heeft hij verloren van Sam Shankland die de partij heel goed had voorbereid. Het humeur van Peter Svidler was niet best. Op de tweede speeldag was er alle reden om vrolijk te zijn, want de partij ontwikkelde zich heel gunstig voor hem. Toch maakt hij een norse indruk. Hij zat amper achter het bord, beende met grote stappen door de speelzalen van de matches en de Open Groep. Hij is als hij niet aan zet is, continu in beweging.  Hoeveel stappen maakt hij gedurende een schaakpartij. Er zijn spelers die geen stap verzetten en de gehele partij op hun stoel blijven zitten, maar Peter Svidler maakt ontelbaar veel stappen. Staat zijn rating van 2756 voor het aantal stappen dat hij gedurende een schaakpartij maakt?

Geurt Gijssen kwam op bezoek en hij vertelde me dat Svidler een alleraardigste vent is. De grote stappen en de luidruchtige afzet van de schoenen herkende hij wel. De winstpartij van Svidler veranderde zijn humeur niet. Later vernam ik dat zijn moeder ziek is. https://www.flickr.com/photos/137049101@N07/45493010121/in/album-72157701152793861/

 Na twee dagen staan beide matches gelijk. Het waren spannende wedstrijden. Sam Shankland bezoekt vaak het toilet, Peter Svidler wandelt veel en andere schakers spelen zenuwachtig met een schaakstuk in hun handen.  Na de tweede speeldag richtte ik de zaal in voor de volgende dag. Ik miste een zwarte pion. Hij lag niet op de grond en er stonden ook niet twee pionnen op één veld. Ik meld het bij de hoofdarbiter en hij wees op de pion die bij hem op tafel stond. Gevonden op het toilet. Jorden van Foreest moest er zelf ook om lachen. Rare jongens die grootmeesters.

 

17

 

Hoewel ik veel aanwezig ben bij de twee matches mis ik soms toch wel zet en die kan ik dan niet uit voeren op een van de demonstratieborden. Om de gemiste zetten te achterhalen heeft een blik op de notatieformulieren geen zin. Of het is het Russisch of het is een onleesbaar gekrabbel.  Mijn Ipad biedt uitkomst. Toch is het oppassen dat een van de spelers geen gebruik maakt van de stellingswaardering die tegenwoordig bij alle live-partijen te zien zijn.

 

Shankland had een kleine plus van 0.8, aldus de computer die is aangesloten aan de live-borden. In Mook zien we niets eens dat we een voordeel van 0,8 hebben. Op grootmeesterniveau neemt men dat absoluut waar. Om dat voordeel te behouden is de zet Pb3 nodig. De Amerikaans kampioen speelt echter Lc3 en het voordeeltje verdween, ondanks dat er nog diverse dreigingen in de stelling zaten. Na afloop vroeg schaakjournalist Peter Boel of hij Pb3 had overwegen. Sharkland dreunde direct een hele variant op waarop bleek dat wit een stuk won, maar dat zwart met een vrijpion een gevaarlijke troef in handen had. Deze variant was 17 zetten diep (9 zetten voor wit en 8 zetten voor zwart). Het was zeker geen gedwongen zettenreeks. Alle varianten liet hij maar achterwege. Bij ons op de club kunnen we nog eens 17 zetten uit een openingsboek onthouden.

Van Foreest en Fedoseev analyseerden na afloop aan het bord. Zachtjes fluisterend in het Engels werd de partij nagespeeld. Echter zonder bord en stukken. Dat plezier werd de toeschouwers niet gegund. Er werden hele varianten uit de partij met elkaar doorgenomen. Dit doen deze jonge mannen dagelijks. Het gaat zeer vriendelijk. Het resultaat, drie remises, draagt daar zeker aan bij.

 

133.000

 

Tegelijkertijd met het toernooi in Hoogeveen is er een groot internationaal schaaktoernooi op Isle of Man. De Master Groep bestaat uit maar liefst 165 deelnemers waarvan 75 de titel Grootmeester dragen. Op de website van dit toernooi is ook te lezen dat de nummers 5 t/m 11 van de wereldtop meespeelt. Het totale prijzengeld bedraagt 133.000 pond. De winnaar van dit populaire toernooi strijkt 50.000 pond op. Hier in Hoogeveen gaat het verhaal dat de spelers uit de top tien 20.0000 pond aan startgeld kregen. Is Svidler daarom zo chagrijnig, dat hij dit startgeld (en de hoofdprijs) mist?

 

Ik hoorde dat de grootmeesters die in Vlissingen meespelen worden benaderd door de organisatie. Andere grootmeesters krijgen geen verblijfsvergoeding of startgeld. Op deze manier wordt bijvoorbeeld Epishin (Walter de Rochebrune, zie in een Matje van een paar jaar geleden) buiten de deur gehouden. De voorzitter van dit Hoogeschool Zeeland toernooi heb ik de hand geschud. In 2017 benaderde hij me om arbiter te zijn. Helaas voor hem en mij, ik had toen een vakantie geboekt in Zweden.

 

Als arbiter krijg ik geen prijzengeld. De vergoeding in Hoogeveen is echter goed en zoals elk jaar logeer ik met schaakjournalist Peter Boel in een vakantiehuisje vlakbij Hoogeveen. En elke kilometer wordt keurig vergoed.

 

You have no rights to post comments